Context | Speciale opvoedingsondersteuning

Ervaringen van ouders en kinderen


Moeder van een 14 jarige thuiszittende zoon, met de diagnose Asperger en ADHD, over de begeleiding door Jolanda:

Wat mij helpt aan de begeleiding door Jolanda als 'maatje' is het zijn van een klankbord en luisterend oor.

Dat zij met haar ervaring dingen ziet in ons gedrag, interactie die ikzelf even niet zag. Voor mij is dat fijn omdat ik dan even de dingen die gebeuren makkelijker kan plaatsen/duiden/een plekje geven.

Verder vind ik het ook heel fijn dat ze zoveel dingen uitzoekt voor ons. Dat scheelt mij enorm veel energie en daarmee valt er een behoorlijke last van mijn schouders. En ik ben gewoon blij dat er dan dus dingen uitkomen die kunnen. Zoals bijv dat er nu iemand bij mijn zoon komt die hem leert programmeren, waardoor hij weer zin heeft in de dag. Maar ook dat Jolanda dat hele keukentafelgesprek met de gemeentelijke zorg geregeld heeft en nu vanalles uitzoekt mbt schoolmogelijkheden. Dat geeft me hoop dat er wel ergens een of andere oplossing komt. En dan weet ik dat ik niet in mijn eentje van alles moet 'bevechten' voor onze zoon. Zeker met gesprekken zoals zo'n keukentafelgesprek, vind ik het fijn dat ik dan gesteund word in hoe ik denk dat het goed is voor mijn zoon.


Jongen van 11 jaar, met een broer met een autisme spectrum stoornis over de kindercoaching door Jolanda:

Samen hebben we dingen gedaan, zoals ontdekken wat er gebeurt als mijn emmer leeg raakt, door een spel of door ook echt met emmers te doen. Toen ging ik begrijpen dat ik niet altijd voor mijn broer moet zorgen. Ik moet ook voor mij zelf zorgen. Daarom heb ik als afscheid een zeilboot in een lijstje getekend. Ik stuur mijn eigen boot weer, en die van mijn broer niet. Aan het eind gingen we een taart versieren met mijn krachtdier. Ik moet nog vaak aan mijn dier denken als het even minder goed gaat en dan lukt het weer.

Moeder van een 13-jarige dochter met PDD-NOS: 

Jolanda begeleidt zowel mij als mijn dochter in "de strijd" om bijzonder en ook "normaal" te kunnen zijn.
PDD-NOS geeft beperkingen in de relatie van mijn dochter naar mij, maar ook in andere relaties. Jolanda geeft mij inzicht in onze relatie, de factoren van mijn dochter die beperken en welke invloed ik heb. Dit geeft ruimte in onze relatie.
Bij mijn dochter maakt ze ruimte voor oplossingen die vanuit haarzelf komen. Jolanda is oprecht en geeft vertrouwen in situaties waarin mijn dochter tegen beperkingen aanloopt en laat haar zelf de oplossingen vinden om verder te komen.
Jolanda legt ook de verbinding met school, zodat overal dezelfde insteek is voor zover mogelijk.
Wat Jolanda zo bijzonder maakt: ze is open en eerlijk, toegankelijk, oprecht, zij weet en voelt goed wat nodig is, ook in conflict- of panieksituaties.


Meisje van 6 jaar over Theraplay therapie: 

Mama brengt mij naar Jolanda en dan gaan we spelen. Dat is heel leuk en we moeten veel lachen. Eerst ging mama niet mee naar binnen, maar Jolanda vertelde altijd aan mama wat we gedaan hadden. Na een tijdje ging mama wel mee en ging ze ook mee doen met de spelletjes. Mama en ik spelen de spelletjes nu ook vaak thuis. Ook als ik boos ben. En dan helpt het om samen het watje over te blazen want dan ben ik niet meer boos. 


Ervaringen van ouders en kinderen
Made by Anno login op ContextFlevoland.nl